Entre novembre de 1981 i el mes de juny de 1982 va tenir lloc el I Congrés Català de la Cuina. Dotze anys més tard s’organitzà el II Congrés Català de la Cuina que es desenvolupà entre maig 1994 i febrer de 1995. D’ençà del segon congrés, la cuina catalana, i la gastronomia com a sector, s’han convertit en uns dels principals pilars socioeconòmics i culturals del país, al mateix temps que un referent de la nostra projecció internacional (clica aquí per veure el  document de presentació del congrés).

La constatació d’haver desenvolupat un model de creixement i d’èxit sobre la gastronomia i la cuina catalana permet plantejar la celebració del III Congrés Català de la Cuina. Aquest congrés és una oportunitat d’anàlisi i reflexió sobre el què ha esdevingut la nostra cuina durant els últims 25 anys i sobre quina és la situació actual del món de la cuina a nivell professional, social, cultural i turístic. Però, alhora, és un instrument per respondre a la necessitat de consolidar aquesta fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per a les properes dècades. És per això que l’actual reflexió que es proposa ha de mirar cap a l’horitzó del 2025, un nou punt estratègic en el calendari europeu.

El Congrés promou un procés obert de debat, d’intercanvi d’idees i de resposta als gran reptes de la cuina catalana, tractant tots els aspectes diferencials de la cultura i el coneixement culinaris i del corresponent patrimoni cultural, a partir de la realitat del sector culinari i gastronòmic avui.