12 Març 2019Els experts reclamen en un manifest el reconeixement de la Gastronomia Científica com una nova disciplina de coneixement


El Science & Cooking World Congress Barcelona 2019 finalitza les seves sessions amb la divulgació d’un manifest on professors, xefs, investigadors, comunicadors i altres experts del món gastronòmic afirmen que “la ciència és fonamental per generar nou coneixement i la ciència, aplicada a la cuina, afavoreix la innovació culinària”. En el manifest també reclamen que “la Gastronomia Científica, entesa com a ciència culinària i gastronòmica, ha de ser considerada una disciplina nova i independent, amb els seus propis paradigmes, però que es relacioni amb altres ciències de manera constructiva”.

 

El manifest Scientific Gastronomy Bacelona 2019*, que consta de 10 punts, també constata que la formació superior professional o universitària ha d’incorporar nous coneixements culinaris basats en l’evidència científica en els programes i activitats vinculats a la cuina”. Per aconseguir-ho, segons s’indica al manifest, les “administracions han d'incorporar aquesta nova realitat en la planificació dels programes de formació, d'investigació i de promoció de la innovació, amb total equivalència amb la resta d'àmbits o àrees de coneixement reconegudes”.

 

Els promotors del manifest acorden treballar conjuntament i cooperativament perquè aquesta nova disciplina, la Gastronomia Científica, sigui promoguda i difosa a través de tot tipus d'activitats. També, per tal de dur a terme un seguiment periòdic de l'evolució d'aquests objectius, s'acorda crear un congrés de "Science and Cooking" periòdic i un òrgan de seguiment que actuï com a observatori permanent denominat "Barcelona Observatory on Science and Cooking".

 

El congrés Science & Cooking World Congress Barcelona 2019 s’ha celebrat durant els dies 4, 5 i 6 de març a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. El congrés ha reunit  als principals actors internacionals que en els darrers 25 anys han tingut a les seves mans la conceptualització de la cuina i la gastronomia com a ciència i han acostat a xefs, comunicadors especialitzats, professionals i empresaris, professors i investigadors de tot el món al voltant del coneixement i el progrés de la cuina. El congrés ha tingut com a ponents a experts de reconegut prestigi internacional com Hervé This, Harold McGee, Davide Cassi, Dave Weitz o Michael Brenner i xefs de la talla de Joan Roca, Ferran Adrià, Nandu Jubany o Sergio Torres, entre molts d'altres, i un munt d'investigadors i professors universitaris.