27 Setembre 2018El Torribera Mediterranean Center s'adhereix al congrés oferint l'organització d'una activitat que relacioni cuina catalana, salut i dieta mediterrània


La Universitat de Barcelona i el Culinary Institute of America creen un centre per promoure la dieta mediterrània

El Torribera Mediterranean Centre oferirà estudis sobre la dieta mediterrània i la ciència de la nutrició, vinculats a la salut pública, la sostenibilitat i el coneixement culinari


Barcelona, 19 de setembre del 2018. La Universitat de Barcelona (UB) i el Culinary Institute of America (CIA) han creat el Torribera Mediterranean Center (TMC), una iniciativa conjunta dedicada a la promoció de la dieta mediterrània, la salut i la Innovació culinària. Aquesta iniciativa reforça els punts forts de les dues institucions educatives en l’àmbit de la salut pública i la sostenibilitat a través de la col·laboració acadèmica, professional i empresarial.
 

El centre treballarà per avançar en l’adopció de les pautes de la dieta mediterrània, centrant-se en la recerca capdavantera en nutrició i alimentació, i en Innovació culinària, agroalimentària i empresarial. El nou equipament està obert a rebre socis del Mediterrani, d’Europa i de la resta del món.
 

El TMC es troba al Campus de l’Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet. Ofereix dos màsters dedicats a la dieta mediterrània i proposa un programa sobre el Mediterrani als estudiants de grau del CIA. Els programes acadèmics del TCM estan inspirats en les cultures alimentàries tradicionals de la regió del Mediterrani, i estan dirigits per la UB i el CIA, en col·laboració amb altres universitats i organitzacions internacionals. El centre també treballarà en projectes de recerca conjunts, que combinin nutrició i salut, sostenibilitat, el disseny d’experiències alimentàries, preferències alimentàries i canvis de conducta alimentària.
 

A través de conferències, simposis, i d’iniciatives amb mitjans digitals, el centre acollirà xefs, acadèmics culinaris, líders en salut pública, periodistes, responsables polítics, i altres experts internacionals, per treballar en diferents estratègies i actuacions sobre la base de l’evidència científica per la salut i sostenibilitat de la dieta mediterrània.
 

«El Torribera Mediterranean Center tindrà una presencia forta i física a la Universitat de Barcelona. La feina del centre cobrirà la conca mediterrània i tindrà impactes internacionals mentre treballem amb altres col·laboradors per millorar la salut i sostenibilitat dels sistemes alimentaris globals i les pautes en la dieta», explica Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona. «Treballarem simultàniament amb els companys del Culinary Institute of America, i doblarem els esforços per conservar aquest llegat que és la dieta mediterrània, per a futures generacions arreu del món», remarca.


«La dieta mediterrània tradicional és el model cultural d’alimentació saludable més estudiat i documentat», afegeix Tim Ryan, president del Culinary Institute of America. «Per primera vegada, aquest centre reunirá acadèmics, xefs, professionals i líders del sector empresarial de tot el món per acelerar l’impacte positiu d’aquest patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. Com a membres d’aquesta projecció global, és un honor per a nosaltres poder començar aquest projecte amb la Universitat de Barcelona per reforçar aquest rol que les beques interdisciplinàries, la recerca translacional, i la innovació de mercat han de tenir en la presa de decisions per una alimentació saludable i sostenible».
 

El centre neix de l’experiència de la creació i el desenvolupament del grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de la UB-UPC, adscrit a l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme CETT-UB, en col·laboració amb la Fundació Alícia, i a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.
 

El desenvolupament del centre i els seus programes estaran orientats pel Consell Assessor Tècnic i Científic, format per experts tècnics i científics; el Consell d’Estudis Alimentaris i Culinaris, constituït per xefs, crítics, cuiners regionals, acadèmics d’estudis alimentaris, i altres experts en gastronomia, i el Consell d’Innovació en Lideratge Empresarial, amb representació d’institucions i empreses del Mediterrani, productors de l’àmbit d’agricultura, l’alimentació,begudes, salut pública, i altres disciplines de l’hostaleria.
 

La incorporació del TMC (UB-CIA) al recinte de Torribera de la Diputació de Barcelona, juntament amb la recent inauguració de l’Escola de Restauració de Santa Coloma (Grameimpuls), consolida la ciutat de Santa Coloma de Gramenet com un centre de gastronomia i alimentació, aprovat en la Modificació del pla metropolità general del 2015.
 

Oferta acadèmica sobre dieta mediterrània


Màster de Dieta Mediterrània: Alimentació, Salut i Gastronomia Nutricional
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Culinary Institute of America

Del 5 de novembre del 2018 al 28 de juny del 2019


Els objectius d’aquest programa inclouen: aprofundir en el coneixement de la dieta mediterrània i els sistemes alimentaris de la regió com a model saludable; entendre l’impacte d’aquesta dieta en la prevenció i el tractament de malalties cròniques, i enriquir el coneixement del desenvolupament de les estratègies de salut pública per conservar i millorar el paper d’aquests patrons dietaris en la societat.
 

Màster de Dieta Mediterrània: Alimentació, Cultura i Innovació Culinària
Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Culinary Institute of America

Del 9 de gener del 2019 al 28 de juny del 2019
 

Els objectius d’aquest programa de màster inclouen: aprofundir en el coneixement dels
antecedents històrics i antropològics dels sistemes alimentaris del Mediterrani, el naixement del concepte modern i global de la dieta mediterrània saludable, i les cultures culinàries de l’àrea mediterrània com a model dietètic sostenible; entendre la relació entre la dieta mediterrània i l’evolució de les tècniques culinàries, estructures i conceptes de restaurant, desenvolupament de productes alimentaris i comerç, Innovació agroalimentària, i patrons de comunicació; i explorar els patrons de globalització i adaptació del model mediterrani.
 

Cursintensiu de cuines mediterrànies

Facultat de l’Escola d’Arts Culinàries, Culinary Institute of America, en col·laboració amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona
Aquesta proposta tindrà una durada de tretze setmanes, de la tardor a la primavera. La formació se centrarà en la dieta mediterrània i les cuines i cultures de la regió del Mediterrani. Amb les pràctiques de cuina, les lliçons i els treball de camp —amb viatges regionals—, els estudiants tindran una experiència acadèmica en què descobriran les cultures alimentàries del sud d’Europa, el nord d’Àfrica i el Llevant.
Enllaç al web:www.tmcmediterranean.org
 

Sobre la Universitat de Barcelona
Fundada el 1450, la Universitat de Barcelona és la principal universitat pública de Catalunya i una de les institucions d’educació superior més prestigioses de l’Estat. La UBésl’única Universitat espanyola que forma part de la Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU), una associació que agrupa els 23 centres universitaris de recerca més importants del continent. Segons el Center for World University Rankings (CWUR), la UB se situa entre les 100 millors universitats del món. El 2016, The Times Higher Education la va incloure entre les 25 millors del món amb més de 400 anys d’història.
 

La Universitat de Barcelona disposa d’una gran oferta formativa, que abasta 74 graus, 151 màsters universitaris oficials i48 programes de doctorat. Té més de 44.000 estudiants de grau i 19.000 de màster, postgrau i doctorat. Un 15 % dels estudiants són internacionals i procedeixen de 122 països.

Com a institució pública, la UB, centrada en l’excel·lència acadèmica, està compromesa a dotar les properes generacions de ciutadans —professionals, investigadors, emprenedors, líders— amb la capacitat de treballar al màxim nivell en qualsevol lloc del món.

www.ub.edu
Guia d’experts de la Universitat de Barcelona: www.ub.edu/experts


Sobre el CulinaryInstitute of America
El Culinary Institute of America (CIA), un centre amb una reputació d’excel·lència reconeguda internacionalment, ha tingut un paper essencial en la formació del futur de l’educació d’hostaleria i alimentació, i té un impacte rellevant en el creixement d’aquestes indústries.
 

Fundat el 1946, el CIA ofereix estudis de grau i màster, entre d’altres, sobre arts culinàries, pastisseria, administració d’empreses alimentàries, administració de l’hostaleria, i ciències culinàries i estudis alimentaris aplicats. L’escola també ofereix educació executiva, programes de certificat i cursos per a professionals. Les conferències, iniciatives i serveis de consultoria del CIA l’han convertit en un centre d’estudis líder en la indústria alimentària i la seva xarxa internacional,amb més de 50.000 alumnes inclou innovadors a cada cercle de l’àmbit culinari.

Avançar en la salut pública ha estat el focus del CIA: la seva iniciativa de menús de canvis, un projecte conjunt amb el Departament de Nutrició de T. H. Chan School of Public Health de la Universitat de Harvard, és una referència en el sector de la restauració que integra nutrició òptima, sostenibilitat mediambiental, coneixement culinari, i la incubació de nous models empresarials. La col·laboració en elsMenus of Change, una iniciativa conjunta entre el CIA i la Universitat d’ Stanford, dirigit pel Centre de Recerca en Prevenció de Stanford (Escola de Medicina de Stanford) i Stanford Dining,reforça aquest treball en col·laboració amb 50 universitats líders als EstatsUnits, Àsia i Europa (incloent-hi la Universitatde Barcelona), a través de la recerca centrada i integrada al campus i l’educació. Una col·laboració entre el CIA i la Universitat de Califòrnia-Davis –The Healthy Flavors Research Initiative– se centra en la innovació a la frontera del coneixement culinari, la ciència sensòria, i el disseny de conducta.
 

El CIA té campus a Nova York, Califòrnia i Texas. CIA Singapur ofereix educació reconeguda a l’Àsia. Per a més informació, visiteuwww.ciachef.edu.