02 Maig 2019 El xup-xup empordanès


El Museu de l’Empordà, més lluminós i modern, ofereix fins al 15 de setembre l’exposició El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli, una proposta de recorregut a través dels últims 50 anys de la història de l’Alt Empordà, amb l’evolució de la cuina i els cuiners, i amb el fil discursiu de tres restaurants que han marcat època: el Motel Empordà, l’hotel Duran i El Bulli. Tres eixos configuren el projecte: l’exposició, el llibre –catàleg editat per complementar allò que la restricció de l’espai expositiu no suporta– i la jornada.

Manel Gràvalos, un dels tres comissaris, va definir durant la presentació del projecte el com, el qui i el quan. “El projecte –afirma– comença per definir una idea abstracta: què és cuina empordanesa.” La matèria que forma el tot expositiu va “de l’establiment de les comunicacions modernes per tren i carretera” que potencien Figueres com un punt d’entrada de la modernitat europea al tancament d’El Bulli, “quan la comunicació deixa de ser física per ser aèria [...] quan els crítics especialitzats es converteixen en influenciadors”. A l’Empordà, país de cuiners, els fogons continuen fent el xup-xup. Gràvalos recordava que “a les cuines reals, s’està escrivint un capítol que d’altres escriuran amb una idea nova de futur”.

El figuerenc Francesc Guillamet, testimoni fotogràfic, entre d’altres, del 1.846 plats d’El Bulli i també comissari del projecte, presentava la jornada professional que es farà el 21 de juny a l’auditori dels Caputxins. “Volem reflexionar sobre què és el menjar avui en dia”, definia Guillamet. Obrirà la jornada Ferran Adrià. L’aprofundiment de la reflexió anirà a càrrec de David Casacuberta que, “des dels codis de la filosofia, interpretarà el menjar i el codi que l’envolta”. El seguirà l’exposició de Vicenç Marquès, que ajudarà a seguir el fil de la tradició i els productes. El periodista de Besalú Salvador Garcia-Arbós farà una aproximació al producte de proximitat i donarà una pinzellada a les possibilitats que ens dona el nostre entorn. L’enòloga Clara Antúnez parlarà de les qualitats gustatives de les aigües, en especial a la peculiaritat de l’aigua de Vilajuïga, empresa patrocinadora de l’exposició, el catàleg i les jornades. Hi seran també Jordi Subirós –net del senyor Mercader– i Mateu Casañas, un dels tres socis del restaurants Disfrutar i Compartir. Finalment, la cuinera amb més estrelles Michelin, Carme Ruscalleda, i la fundadora de Mas Pau, Nuri Serrat, primera dona amb estrella Michelin a l’Estat espanyol, explicaran també les seves experiències ara que ho han deixat.

Josep Algans, el tercer dels comissionats, considera que l’exposició és “eclèctica” i amb temes “molt transversals”. Justifica, així mateix, els onze textos del llibre catàleg: “L’exposició és una experiència visual; en el llibre es trobaran més continguts.” La llista de col·laboradors és llarga: des de Salvador Garcia-Arbós a Josep Maria Pinto, passant per Pau Subirós, Joan Falgueras i Aïda Vilar. La periodista figuerenca és, precisament, qui repassa molts altres establiment de la comarca més enllà dels tres que serveixen per construir el discurs de l’exposició. Sebastià Roig parla de les vivències artístiques, dels vincles de Dalí amb l’hotel Duran, dels de Pla amb el Motel i dels de Duchamps i Hamilton amb El Bulli. Iu Pijoan fa una síntesi d’articles del seu pare, Narcís Pijoan, i Francesc Montero i Anna Parera hi escriuen al voltant de les connexions de Pla i Fages de Climent amb els establiments conductors.

En relació amb l’exposició, hi ha diferents activitats programades, com ara visites guiades amb els comissaris i amb guies de Figueres i també una activitat familiar (Crea un plat de pel·lícula) durant què els assistents podran crear un plat i gravar tot el procés en stop-motion. També s’ha organitzat, en col·laboració amb el cineclub Diòptria, un cicle de cinema i gastronomia als cinemes Las Vegas, sales on es projectaran els documentals Revolució líquida i El Bulli: Cooking in progress, presentats per les seves directores, Clara Isamat i Anna Ginestí, i una pel·lícula de ficció ambientada en el competitiu món de l’alta gastronomia. Un dels valors afegits d’aquest projecte és la possibilitat de seguir l’experiència gastronòmica en dos dels espais protagonistes de la mostra: l’hotel Duran i el restaurant i l’hotel Empordà, que aquests mesos oferiran un menú degustació amb els seus plats estrella, presents en l’exposició amb fotografies de Francesc Guillamet.

 

FONT: EL PUNT AVUI