19 Setembre 2018Acte de Presentació del 3er Congrés Català de la Cuina al Palau de la Generalitat


El Tercer Congrés Català de la Cuina que ha presentat avui a Barcelona la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya Elsa Artadi es planteja com un procés d’anàlisi i debat al voltant de la gastronomia i la cuina. Segons ha explicat Màrius Rubiralta, director executiu del Congrés, durant la presentació, “el Congrés vol analitzar raonadament i amb profunditat tots els factors que han fet possible l'èxit de la cuina catalana a nivell internacional, com s'ha arribat a la situació actual, i a partir d’aquíextreure conclusions que permetin continuar a l’avantguarda gastronómica mundial”.

Si el I i el II Congrés (1981-82 / 1994-95) van influir en l’èxit i la projecció internacional de la gastronomia catalana i van servir per prendre consciència del valor de la cuina i del territori físic i humà que la fa possible, el Tercer Congrés ha de servir per avançar cap a una estratègia nacional sobre la Gastronomia i la Cuina posant la mirada en l’horitzó 2025.

Segons Rubiralta, “el Congrés es planteja com a objectiu principal assentar les bases de l'horitzó gastronòmic 2025 tot mantenint el lideratge de la cuina catalana a nivell internacional. Per aconseguir-ho, treballarà per apropar la investigación científica agroalimentària al sector de la restauració, i per definir clarament el mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalana”.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha subratllat el model d’èxit de la gastronomia i cuina catalanes i ha destacat la necessitat “que aquest model segueixi sent competitiu, sostenible, que reflecteixi els valors i la història i que arribi a totes les capes de la societat”. Durant la presentació del Tercer Congrés Català de Cuina, la consellera ha assegurat que “el compromís de la Generalitat és una estratègia de país que s’ha de poder fer entre tots i que no només l’han de fer les institucions”. En aquest sentit ha volgut remarcar la “transversalitat” del Tercer Congrés Català de la Cuina, donat que enguany “gairebé tots els departaments de laGeneralitat de Catalunya hi estan col·laborant, i tots tenen una afectació que anys enrere no es podria haver vist”.

El Tercer Congrés Català de la Cuina “és un projecte obert i participatiu on hi tenen cabuda aportacions i reflexions del món culinari professional i del món acadèmic i científic”, ha indicat Pepa Aymamí, coordinadora general del Congrés, que es desenvolupa al llarg del 2018 i 2019, promogut per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) i el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB). El Congrés també hi compta amb la col·laboració de la Generalitat deCatalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l'Institut d'Estudis Catalans, i les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC).

Per tal que el Tercer Congrés Català de la Cuina arribi efectivament a tota la societat catalana i a tots els sectors que s'interrelacionen amb la cuina (l’agricultura, la ramaderia i la pesca, la salut, la cultura, l’economia, la indústria, l’educació, el turisme, territori i sostenibilitat, afers socials i família), “es planteja un model de congrés de participación oberta, descentralitzat i organitzat en Comissions Territorials que funcionen sota la coordinació de la FICCG i el Campus de l’Alimentació”, ha indicat Aymamí. S’han creat cinc Comissions Territorials: Barcelona Metropolitana, Barcelona Interior i Comarques Centrals, Girona, Lleida i Tarragona (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). Cada comissió treballa de manera autònoma i organitza les activitats necessàries per a contribuir a respondre les preguntes i els objectius plantejats. Això permet arribar millor a tots els agents implicats de tot el país, que podran fer totes les aportacions que vulguin.

Les contribucions de cada territori seran la base del document final de conclusions que elaborarà el Consell Executiu del Congrés amb el suport de la Direcció Científica. Les activitats ja estan en marxa en alguns territoris.

Els els presidents de les Comissions Territorials del Congrés, els doctors: Francesc XavierMedina (Barcelona metropolitana / UOC), Ramon Moreno (Girona / UdG), Jordi Graell(Lleida / UdL), Pere Quer i Elisenda Carreras (Barcelona comarques centrals / Uvic-Central de Catalunya), i la doctora Marta Gemma Ne·lo (Camp de Tarragona i Terres del'Ebre / URV), també han intervingut durant la presentació

Barcelona, 19 de setembre de 2018