02 Octubre 2019Èxit de participació a la jornada "Cuina, alimentació i societat"


 

El passat 26 de setembre va tenir lloc a la Sala de les Voltes del Campus de l’Alimentació una jornada dedicada a la "Cuina, alimentació i societat" coorganitzada perla direcció del Campus, el CETT i la Fundació Institut Català de la cuina i de la cultura Gastronòmica i dins del marc del Tercer Congrés Català de la Cuina.

 

A la taula inaugural hi eren la Directora del Campus i Vicedegana de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, M.Carmen Vidal acompanyada del director executiu del 3er Congrès Català de la Cuina i professor del Campus, Marius Rubiralta. Representant a l'Ajuntament de Santa Coloma la Sra. Blanca Padrós, Segona tinenta d'alcaldessa i encarregada de l'àrea d'Economia, Serveis Interns, Treball, Universitats, Innovació i Transparència, i la Sra. Nan Farreres, directora de l'Escola Tècnica Professional i dels Estudis Universitaris de Gastronomia del CETT. Tots elles van tenir unes paraules de benvinguda i agraïment als nombrosos assistents que eren majoritariament estudiants dels graus de Nutrició Humana i Dietètic, Ciència i Tecnologia dels Aaliments i Ciències Culinàries i Gastronòmiques.

 

El Dr. Contreras en un moment de la seva intervenció

La conferència inaugural va anar a càrrec del Professor emèrit del Departament d'Antorpologia social de la Facultat de Geografia i Història, Dr. Jesús Contreras, que des de la vessant antropològica ens va parlar dels canvis que s'han produit a la cuina lligats amb els canvis socials que s'han donat al llarg de la història de la humanitat.

 

Després del coffee break, que van oferir alumnes i professors del CETT, la jornada va continuar amb una taula rodona que tractava de "Com puc contribuir a reduir el malbaratament alimentari?, moderat per la Sra. Victòria Castell, cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que va començar donant dades de preocupant quantitat de menjar que es llença a la brossa tant a nivell de les llars com de les empreses agroalimentàries i de la restuaració.

 

 

 

 

Taula rodona sobre el malbaratament alimentari

A la taula rodona van participar la Sra. Mercè Vidal, directora de la ONG Nutrició Sense Fronteres, que ens va donar dades de l’agència de residus ECOFOOD, ens va explicar en que consisteix el projecte Barcelona comparteix el menjar i el Pla de prevenció del malbaratament alimentari 2019-20. Per la seva part la Sra. Diana Reinoso, Secretària de la Plataforma Aprofitem els Aliments ens va aportar la seva experiència des de la vessant social, explicant la historia de la Platarforma com i per que va sorgir i la visió que tenen al respecte així com de les idees que han posat en marxa per tal de lluitar contra el malbaratament alimentari. També va participar aportant una visió des del vessant de la restauració el professor del CETT el Sr. Felipe Celis.

 

Els assistents a la jornada i els ponents van dinar als jardins de la Masia amb un catering que va estar patrocinat per l'Associació Catalana de Ciències de l'alimentació i el Campus de l'alimentació.

 

 

 

Taula rodona sobre el mercat de treball en el sector de l'alimentació.

Un cop va finalitzar l'aturada pel dinar, la Jornada va continuar amb una altra Taula Rodonaen la que es va tractar de "El mercat de treball a l'alimentació, problemàtica i necessitats. Habilita la formació per a la professió? que va moderar el Sr. Ricard Chifré, membre de la directiva de l'ACCA.

 

Seguidament ex-alumnes dels 3 graus relacionats amb l'alimentació i la gastronomia que s'impateixen al Campus, Betlem Menéndez de NHiD, Joel de Pablo de CTA i Nil Cervià de CCiG van explicar la seva experiència en acabar els estudis i incorporar-se al mercat laboral. Tots tres van coincidir en la necessitat de seguir amb la formació ja que la innovació en els seus àmbits de coneixement es constant i cal estar al dia.
   

 

 

 

 

 

La Carme Ruscalleda en un moment de la seva intervenció

 

De gran interès va ser la conferència de clausura que va fer la Xef Carme Ruscalleda "Cuina & Natura 2.0", que des de la seva magnífica trajectoria professional ha intentat vincular l'alta cuina amb la producció de productes de proximitat per tal de dinamitzar el territori i recuperar tradicions culinàries perdudes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Font: http://www.ub.edu/campusalimentacio/ca/noticies/Jornada_cuina_alimentacio_societat.html